Find den rigtige kompressor - Guide

Hvor stor skal den være?

De små modeller

lille billig kompressor online En kompressor, som bruges til at pumpe dæk og fodbolde, behøver ikke være stor. En model på lidt over 20 liter kan sagtens klare arbejdet. En sådan billig kompressor kan også bruges, hvis du vil montere trykluftsværktøj til indskydning af søm og stifter. Men den vil få svært ved at klare opgaven, hvis du skal arbejde med malersprøjter, hvor trykket bruges i længere tid ad gangen. Ved sømning bruges trykket kun i små ”ryk”.

 • ca. 20 liter
 • 100 og 200 liter luft i minuttet
 • Priser omkring 1200 kroner
 • Anvendelig til mindre krævende opgaver
 • Til privat brug


Priser på lille kompressor. De små modeller, som leverer et sted mellem 100 og 200 liter luft i minuttet, sælges til lave priser og kan typiske købes til under 1000 kroner. Men ligesom med så meget andet kan priserne variere alt efter mærke og model. Når man handler online, er der mulighed for prissammenligning. Online handel indbefatter også en fortrydelsesret på mindst 14 dage. Nogle firmaer giver mere, fx 30 dage. Læs vilkårene på siderne. De står typisk i bunden af siden.

Jeg tjekker næsten altid webshops på Trustpilot. Jeg tjekker også, om de er e-mærkede. Når firmaet har et e-mærke, betyder det, at der bliver ført objektiv kontrol med dem. En webshop uden e-mærke kan sagtens være god og pålidelig, men e-mærket er det tætteste man kommer på en garanti for sikkerhed, uanset om du leder efter en kompressor eller noget helt andet. Nedenfor linker jeg til en e-mærket webshop med salg af kompressor.


kompressor (E-mærket webshop med over 20 kompressorer + masser af værktøj til kompressor, annonce)

Mini kompressor

Der findes også 12 volts kompressorer, som du kan tilslutte bilens cigarettænder. Den er anvendelig til at pumpe bildæk, cykeldæk, knallert, bolde m.m. De fleste modeller har trykmåler.

Mellemstore modeller

kompressor-50-liter-mellemstor-olie Her taler vi om arbejde med lidt større trykluftsværktøj, fx mejselhammer. Det er klogt at gå op i modeller med en beholdervolumen på ca. 50 liter, og flere af disse mellemstore kompressorer kan typisk levere omkring 400 liter luft i minuttet.

 • ca. 50 liter
 • 400 liter luft i minuttet
 • Priser fra 2-3000 kroner
 • Anvendelig til større opgaver
 • Til erhverv


Priserne på mellemstore kompressorer er noget højere end på de små modeller. Men på nettet er der gode muligheder for at finde en god brugt kompressor. De købes typisk af professionelle.

Store modeller

Hvis man vil være på den sikre side, når man vælger værktøj, der kører på trykluft, skal man vælge de store modeller. Dvs. dem, hvis beholdere er oppe i nærheden af 100 liter og med en stor motor. Med denne kapacitet har din kompressor meget luft samlet ad gangen. Du er derfor nærmest helt sikker på, at den kan holde trykket, selv når du arbejder med værktøj, som kræver et mere kontinuerligt tryk. Det gælder fx malersprøjter og slibere. Men også mange andre.

 • Over 50 liter
 • Mere end 400 liter luft i minuttet
 • Priser over 3000 kroner
 • Anvendelig til de største opgaver og til vedvarende brug
 • Til erhverv


Selvfølgeligt er der også andre faktorer at tage i betragtning, når man skal vurdere, hvor meget en kompressor kan. Fx omdrejninger i minuttet og hestekræfter (hk) samt maksimalt tryk i bar. Fx kan en model have 2 hk og 2800 omdrejninger i minuttet og et maksimalt tryk på 10 bar. En sådan model kan fx bruges til mindre opgaver med byggeri. Da den ikke er større, end den er, er den også nem at transportere.

Vær opmærksom på, at meget store kompressorer med elektrisk motor ofte bruger 400 volt. Det er ikke nødvendigvis et problem, hvis du har adgang til stærkstrøm.

Hvor støjsvag skal den være?

Når du køber kompressor online, står der næsten altid, hvor højt støjniveauet er. Det udtrykkes i decibel. Før jeg giver konkrete eksempler på, hvor højt elektriske kompressorer kommer op, skal vi lige have styr på, hvornår noget er for højt. Eller rettere: Hvornår noget kan give høreskader.

Arbejdstilsynet udtrykker det helt klart: Vedvarende støjbelastning på mere end 80 dB(A) kan indebære risiko for høreskader. Derfor burde man faktisk bruge høreværn ved anvendelse af visse kompressorer. Mange af dem kan komme op over 80 dB.

En kompressor med 2800 omdrejninger og 1 cylinder samt tryk på 10 bar har eksempelvis et støjniveau på 95 dB. Men her bør man også påtænke, at vi ikke altid står lige op til maskinen. Men vær alligevel opmærksom. Den larmer i øvrigt mest, når den arbejder med at skabe lufttryk (dvs. efter anvendelse).

Hvor vanskelig må din kompressor være at flytte (vægt og håndterbarhed)?

Det er indlysende, at de store kompressorer vejer mere. Det er vigtigt at holde for øje, at et arbejde, hvor den skal flyttes meget, kræver en lidt mindre model. Jeg har set et eksempel på en 90 liters kompressor, som vejere 90 kilo. Den er ikke nem at flytte rundt på.

Diverse

Overvej også, om du vil have en oliefri kompressor. Se evt. længere nede. Undersøg mulighederne for at justere trykket. Ofte er der påmonteret en reduktionsventil til det formål.

Strømforbrugeret varierer også på elektrisk kompressor. 1800 watt er ret almindeligt. Maskinen kører ikke nødvendigvis på højeste effekt hele tiden. Når meget af luften er blæst ud, arbejder maskinen, hvilket man også kan høre.

Hvorfor købe kompressor?

En kompressor er ikke kun noget, som findes hos større entreprenørfirmaer. De er også populære i danske hjem. Det skyldes, at kompressorer kan bruges til mange forskellige ting. Der findes mange forskellige slags trykluftsværktøj, som kan gøre arbejdet i haven og garagen nemmere. En kompressor er god at have, når man tjekker dyktryk på bilen og opdager, at den lige skal have lidt mere før turen til sommerhuset. Eller når trillebøren er ved at være flad. Med de rigtige konvertere (som også sælges online) kan den ligeledes bruges til cykeldæk.

Men ud over de nævnte kan den også bruges til værktøj. Du kan sætte en sømpistol på, hvilket er en fordel, når man skal arbejde i længere tid. Når du undersøger værktøj til trykluft i det lokale byggemarked, vil du blive overrasket over, hvor mange forskellige slags værktøj, der kan monteres.


kompressor (annonce)

Oliefri kompressor?

Mange produkter sælges som oliefrie. Hvis du vælger en oliekompressor, kan der være en smule olie i den luft, som presses ud. Når man arbejder med værktøj, betyder ikke noget, men i nogle sammenhænge (eksempelvis inden for fødevareproduktion og hvis man vil bruge kompressoren til at blæse støv væk i veteranbilen) er det bedre med en oliefri.

Hvad er en kompressor?

Ordet kommer af latin, hvor comprimere betyder 'at presse sammen' (Ordnet.dk). En kompressor er en maskine, som bruges til at sammenpresse luft. Med denne enkle definition kan man sige, at selv en cykelpumpe er en slags kompressor. Den sammenpresser luft, som kan overføres til cykelslangen.

Man kan skelne mellem statiske og dynamiske kompressorer. I den første presses luften sammen, således at der dannes et tryk, som kan overføres til noget, fx et værktøj eller et bildæk. Det mest almindelige er, at denne sammenpresning skabes af en elektrisk motor eller en benzin- eller dieseldrevet. Man kan godt købe en benzin kompressor, som er handy nok, til at den kan flyttes. En dynamisk kompressor forøger hastigheden af luftgennemstrømningen eller slagvolumen. Det kan fx foregå ved, at en slags skovlhjul roterer med høj hastighed i et rør og frembringer hurtig luftgennemstrømning ud i røret. Denne type kaldes også for turbo kompressor.

Undersøg evt. garantien på din kompressor Nogle steder er der hele 10 års garanti mod gennemtæring og andre forhold.

Køb kompressor hos Global Tools (E-mærket webshop med over 20 kompressorer + masser af værktøj til kompressor, annonce). I webshoppen kan du få de mest almindelige typer kompressor: Elektrisk kompressor i forskellige prisniveauer. Stempel kompressor m.m.

Til erhvervsmæssig eller privat brug

Som tommelfingerregel er produkter, der sælges til erhverv, større og af højere kvalitet og derfor også dyrere. Priserne varierer, men man kan sagtens give mere end 10.000 kroner for en professionel kompressor. Til privat brug er kravene ikke så store. Ofte behøver man ikke så stort tryk eller arbejdstid (den tid, hvor du kan holde håndtaget nede og blæse luft ud). Denne type er billigere, og du kan sagtens finde en udmærket maskine til lidt over 1000 kroner. Til brug i garagen og haven behøver man ikke spekulere meget over, om det er en oliefri eller "med olie"-maskine. I praksis har det ikke den store betydning.

Kan man bruge den til at blæse støv væk i bilen?

Ja - Og nej! Hvis du vælger en kompressor med olie, kan du ikke undgå, at der indimellem kommer lidt olie med ud i luften, som presses ud. Det er derfor lidt af en chance at tage. Men hvis du vælger en oliefri kompressor, får du i sagens natur ikke det problem. I andre sammenhænge spiller det ikke den store rolle, om du bruger det ene eller det andet.

Online eller fysiske butikker?

Der er stadig mange, som foretrækker at se produkterne i de fysiske butikker. Men når du handler online, har du en række fordele:

 • Mindst 14 dages fortrydelsesret. Nogle giver endda 30 dage. Det gælder fx det firma, som jeg linker til her på siden.
 • Meget større udvalg.
 • Meget bedre mulighed for prissammenligning på tværs af butikker
 • Udførlig produktbeskrivelse direkte online

Leje af kompressor

Mange byggemarkeder har udlejning af kompressor. Hvis du kan skal bruge den til den opgave eller to, er der ingen grund til at købe den. Se priserne i de lokale byggemarkeder. Ofte er timeprisen lidt høj, hvis man kun skal bruge den et par timer. Man kan ofte lige så godt leje dem for et helt døgn eller to.

Stempelkompressor eller skruekompressor

De viste modeller er stempelkompressorer. Hvis man ønsker en maskine, som kan give lufttryk konstant, eksempelvis en hel dag eller et døgn, skal man have en skruekompressor. Dens force er, at den kan holde trykket konstant. Disse modeller er større og dyrere.

Kompressor til salg

I byggemarkedet Global Tools har de et stort udvalg af kompressorer til salg. Butikken er e-mærket og har generelt et godt omdømme. I deres webshop kan du købe med alle kreditkort + mobile pay. Forsendelsen koster som udgangspunkt 49 kroner, læs evt. mere ved at klikke på linket Levering og fragt i bunden af siden. Fordelen ved at handle hos dem er bl.a., at du har 30 dages returret. Reglerne siger mindst 14.


kompressor (annonce)

Ha' en god dag!

Kontakt support


Mail: info A veteranbilertilsalg.dk
CVR.: 31387639 (ikke telefonnummer)

Adresse:

Gyvelvej 61

6621 Gesten